Güncelleme Tarihi:
22 üyeli HSYK Genel Kurulu, en az 12 üye ile toplanıp yine 12 üyesiyle karar alabiliyor. Daireler ise 7 üye ile toplanıp 4 üye ile karar verebiliyor. HSYK Genel Kurulu’nda yürütme kontenjanından gelen 7 oyu garanti olan hükümet kanadı, Yargıda Birlik Platformu (YBP) ile ittifak kurduğu takdirde salt çoğunluk olan 12 oyun üzerine çıkarak 15 oyluk bir çoğunluğa ulaşabilecek.
Adalet Bakanı Bozdağ, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Köşk’ten seçilen 4, Türkiye Adalet Akademisi’nden seçilen 1 üye olmak üzere 7 kişilik kanat yanında, YBP listesinden seçilen 8 üyenin ‘7+8 koalisyonu’ şeklinde oy kullanıp kullanmayacağı ise bugünkü seçimlerde ortaya çıkacak.
YENİ HSYK’DAKİ OY DENGESİ
YBP, HSYK seçimleri öncesinde adaylarının hükümeti değil yargının tamamını temsil edeceği iddiasıyla ortaya çıkmıştı. YBP listesinden seçilenlerin 2’si sosyal demokrat, 3’ü milliyetçi kökenli ve 3’ü hükümete yakın muhafazakâr kimlikleriyle dikkat çekiyor.
Yargı kulislerinde, yeni dengeler ışığında
HSYK’daki Cemaat’e yakın üye sayısının 5’e indiği ve hükümetin karar yeter sayısı olan 12’yi bulmakta YBP’lilerin desteğini alması halinde zorlanmayacağı belirtiriliyor.
Hükümet kanadı ile milliyetçi ve sosyal demokrat kökenli üyelerin, Cemaat’e karşı birlikte hareket etmelerine kesin gözüyle bakılıyor. Diğer kararlarda ise hükümet kanadının, YBP koalisyonundaki sosyal demokrat ve milliyetçi üyelerle ittifak yapmak zorunda olacağı görülüyor.
7+8 koalisyonundaki 15 üyenin birlikte hareket etmesi halinde, geçen dönemin aksine Bakan Bozdağ ile bu kez uyumlu çalışacak 3 daire başkanı ve başkanvekilinin seçilmesi mümkün olabilecek. 3 dairedeki yeni dengelerin ise şöyle oluşması bekleniyor:
3 DAİREDE DENGELER
1. DAİRE: Hâkim-savcı atamalarına bakan en kritik daire. YBP listesinden gelen 8 üyeden 4’ünün 1’inci Daire’de görev yapacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanının seçtiği bir üyenin daha bu daireye verilmesi bekleniyor. Kanun gereği HSYK 1’inci Daire’de Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın da yer alması nedeniyle bu kritik dairenin toplanması ve karar almasında herhangi bir sorun yaşanması ihtimali ortadan kaldırılmış olacak.
2. DAİRE: Hâkim ve savcıların terfisine karar verilip soruşturma sonuçlarıyla ilgili karar veren 2’nci Daire’de de hükümete yakın isimlerin çoğunluğu oluşturması muhtemel. YBP listesinden 2, Köşk kontenjanından 2 üyenin de bu daireye verilmesi bekleniyor. Ancak yüksek yargıdan 2, idari yargıdan 1 üye de 2’nci Daire’de görevlendirilecek. Oy dengesine bakılınca, yeni yapısıyla HSYK 2’nci Daire’den de hükümetin istemediği bir sonuç çıkması fazla beklenmiyor.
3. DAİRE: Soruşturma izinlerini veren ve HSYK 3’üncü Dairesi’nde de yeni bir yapı oluşturulacak. Bakan Bozdağ’ın, “HSYK 3’üncü Dairesi hâkim ve savcılarla ilgili incelemeler konusunda büyük bir blokaj uyguluyor” şikâyeti ortadan kalkacak. Bu kritik daireye de YBP listesindeki adli yargı hâkim-savcıları arasından 2 üye, Köşk’ün atadığı 1, Adalet Akademisi’nden 1 üyenin görev yapması muhtemel.
22 ASIL ÜYE
Hükümet kanadı
Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ
Müsteşar: Kenan İpek
Adalet Akademisi:
Ömer Kerkez
Köşk kontenjanı: Rasim Aytin, Muharrem Özkaya, Hayriye Şirin Ünsel,
Aysel Demirel
YBP’den gelenler
Adli ve idari yargıdan seçimle gelenler (Muhafazakâr kökenli): İsa Çelik, Turgay Ateş, Halil Koç
Adli ve idari yargıdan seçilenler (Milliyetçi kökenli): Metin Yandırmaz,
Mehmet Durgun,
Ramazan Kaya
(Sosyal demokrat kökenli): Ömür Topaç, Mehmet Yılmaz
Yüksek Yargı’dan gelenler
Yargıtay: Yakup Ata (Sosyal demokrat)
Danıştay: Taci Bayhan (Sosyal demokrat)
Cemaat’e yakın isimler
Yargıtay: Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik
Danıştay: Şaban Işık
İdari yargıdan seçimle gelen: Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen